ABOUT US

Lisanne Soeterbroek – viool
Ruña ’t Hart – viool
Stephanie Steiner – altviool
Douw Fonda – cello

 

Het Vespucci strijkkwartet werd opgericht in 2009 en speelt inmiddels op vele podia in Nederland, Duitsland en België. Het speelde op festivals als het Grachtenfestival Amsterdam, Grachtenfestival aan de Maas, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en Kamermuziekfestival Hoorn. Ze waren live op de radio te beluisteren bij programma’s als Opium, Diskotabel en Spiegelzaal. In 2015 openden zij de nieuwe vleugel van het Van Gogh-museum in het bijzijn van prinses Beatrix. In 2014 brachten zij hun eerste CD ‘Debut’ uit met werken van Mozart en Dvorák. In 2019 kwam het vervolg met een CD met werken van Haydn, Webern en Brahms. Beide CD’s werden uitgebracht bij het label Footloose.

De leden van het kwartet zijn ook in de orkestwereld actief. Zo is Lisanne 1e concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra, Douw Fonda plaatsvervangend aanvoerder en Stephanie altvioliste van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ruña remplaçeert in vele Nederlandse orkesten.

Naast hun reguliere concerten, heeft het kwartet zich de afgelopen paar jaar ook beziggehouden met het ontwikkelen van bijzondere concerten/voorstellingen. Zo ontstonden het filmproject ‘Kreutzersonate’ met video-artist Michal Grycko, het dansproject ‘Prokofiev moves’ met o.a. prima ballerina Maria Seletskaja (Koninklijk Ballet Vlaanderen) en de kindervoorstelling ‘De Nieuwe Kleren van de Keizer’ (5+) met acteur Steef Hupkes, die nog steeds te zien is.  Het concept van deze voorstellingen werd steeds ontworpen door primarius Lisanne Soeterbroek.

Voor de komende tijd staat o.a. een zomertournee door Frankrijk en een debuut-recital in Parkstad Limburg Theater Heerlen op de agenda.


Vespucci foto '13
Lisanne Soeterbroek sloot haar Master examen af met een 10 met onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium bij Vera Beths. In 2007 kreeg zij de Kersjes van de Groenekan Vioolprijs.  In 2007 en 2011 was zij prijswinnaar van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back 2007. Zij was Young Artist in Residence van de Gelderse Muziekzomer 2008. Al op haar veertiende maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met het vioolconcert van Khatchaturian met het Staatsorkest van Frankfurt an der Oder. Sinds 2013 is zij eerste concertmeester van deFilharmonie van Antwerpen. Lisanne bespeelt een Ferdinand Gagliano uit 1773. www.lisannesoeterbroek.com

Runa 't Hart - High Ress (12).jpg

De veelzijdige violiste Ruña ‘t Hart (1992) maakt indruk door haar kwaliteiten als soliste en als warm pleitbezorgster van de kamermuziek. Haar muzikale interesse beslaat een breed gebied, uiteenlopend van barok tot hedendaagse muziek.
Ruña begon op tweejarige leeftijd met vioolspelen. Vanaf haar tiende studeerde ze bij de bekende viooldocente Coosje Wijzenbeek. In september 2011 begon Ruña haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vera Beths. In december 2016 ontving zij de prestigieuze vioolbeurs van het Kersjes Fonds,. Ze behaalde haar masterdiploma in september 2018 met de onderscheiding cum laude. Omdat Ruña zich ook interesseert voor de historische uitvoeringspraktijk, volgde zij tijdens haar studie tevens lessen van Shunske Sato, zowel op moderne als op barokviool. Sindsdien is Ruña uitgenodigd om op verschillende festivals concerten te geven, onder andere het Kamermuziekfestival Utrecht, het festival ‘Next Generation’ in Bad Ragaz, Zwitserland, het Grachtenfestival Amsterdam en de Internationale Fredener Musiktage in Freden, Duitsland.
In september 2018 is Ruña haar eigen kamermuziekserie gestart in de Engelse kerk op het Begijnhof te Amsterdam. De programmering wordt verzorgd door verschillende ensembles, niet alleen met muziek van componisten uit de afgelopen eeuwen, maar ook van componisten uit de eenentwintigste eeuw.
Ruña speelt op een viool van de achttiende-eeuwse Italiaanse bouwer Landolfi, met een negentiende-eeuwse strijkstok van de Franse bouwer Bazin.  www.runathart.com

IMG_4282 - Version 3Stephanie Steiner volgde haar Bachelor en Masterstudie in Den Haag bij M. Biesta en R. Ephrat en een Post Graduate Study aan het Mozarteum in Salzburg bij Professor Thomas Riebl. In 2007 soleerde zij met violiste Lisanne Soeterbroek in Mozart’s Sinfonia Concertante, begeleid door het Atheneum Kamer Orkest o.l.v. Bas Wiegers. Stephanie remplaceert in het Asko | Schönberg, het Rotterdam Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest.
Stephanie is sinds mei 2010 aangesteld als altvioliste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

 

IMG_4282 - Version 2

De Amerikaanse cellist Douw Fonda volgde zijn opleiding bij Steven Doane aan de Eastman School of Music (Rochester) en bij Timothy Eddy in New York. Samen met zijn ensembles kreeg hij diverse kansen om intens gecoacht te worden door onder andere het Cleveland Quartet en het Julliard Quartet. Hij won diverse concoursen en speelde als solist met orkesten in Boston en New York. In Nederland heeft hij drie jaar lang barokcello gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met Jaap ter Linden, waar hij ook gevraagd werd om met het barokorkest te soleren.
Als gepassioneerde kamermusicus maakt Douw deel uit van o.a. het Vespucci Kwartet en Benjamin Franklin Trio. Hij heeft samengewerkt met Gordan Nikolić, Daniel Rowland, Emmy Verhey, Jeroen van Veen en Marije Nie. Hiernaast is hij werkzaam als plaatsvervangend aanvoerder cello bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.
De laatste tijd is Douw steeds vaker bezig met het coachen van de cellogroepen van jeugd- en studentenorkesten, waaronder het Amersfoorts Jeugd Orkest, Nederlands Jeugd Strijkorkest, Utrechtsch Studenten Concert, VU-Orkest, en kamermuziekensembles als Jonge Strijkers Amsterdam, Cugnon Junior, Cuypers Ensemble en tijdens workshops van de Cello Biënnale Amsterdam.

Save

Save

Save

Save